Çarpma işleminde aşağıdaki adımları izleriz.
Aynı basamaklar üst üste gelecek şekilde sayıları yazarız.
Sağdan sola doğru üstteki sayının tüm basamaklarını alttaki sayının birler basamağındaki rakamla çarparız.
Herhangi bir basamakta bulduğumuz sonuç 9'dan büyükse bu sonucun onlar basamağını bir sonraki çarpmaya elde olarak geçiririz.
Bir basamaktaki sonucu bulabilmek için çarpma işleminin sonucuna alt basamaktan gelen eldeyi ekleriz.
Alttaki sayının birler basamağıyla yaptığımız çarpma işlemleri bittiğinde, onlar basamağına geçer, bu basamaktaki rakamla üstteki sayının tüm basamaklarını çarparız. Bulduğumuz sonuçları alt satıra yazarken bir basamak sola kaydırırız.
Alttaki sayının her basamağıyla üstteki sayının tüm basamaklarını çarpar sonuçları alt alta birer basamak kaydırarak yazarız. Bu çarpımlardan her birine kısmi çarpım diyebiliriz.
Tüm çarpma işlemleri bittikten sonra kısmi çarpımları alt alta toplarız.
(Konu anlatımı ve örnekler için tıklayın.)
Çarpma hesaplama aracı,
Çarpma hesaplama aracı iki şekilde kullanılabilir.
Hesaplama panelindeki kutucuklara istediğiniz sayıları yazıp "HESAPLA" butonuna tıklayabilirsiniz. Sonuç, açıklamalar ve animasyon ekranın altında otomatik olarak belirir.
Kutucukların sağındaki ZAR resmine tıkladığınızda, çarpma hesaplama aracı sizin için kutucuklara rasgele sayılar girerek hesaplamaları bu sayılara göre yapar. Örnek üretme özelliği ile alıştırma yapabilirsiniz.
Farklı sayıların çarpımını görmek için kutucukların altındaki TEMİZLE butonuna tıklayarak, hem kutucukları hem de aşağıdaki çözüm panelini temizleyebilirsiniz.
Çarpma hesaplama aracının önemli özelliklerinden biri de ürettiği çözümün kopyalanabilir ve indirilebilir olmasıdır. Çözümün altında çıkan "Kopyala" butonuna tıkladığınızda çözüm panelinde gösterilen çözüm kopyalanır.
Ayrıca, "Çözümü İndir" butonuna tıklayarak, hesaplama aracının ürettiği çözümü resim dosyası olarak indirebilir ve paylaşabilirsiniz.