VERİ TOPLAMA VE DEĞERLENDİRME


KONU 34: VERİ İŞLEME

BÖLÜM 2: SIKLIK TABLOSU


BÖLÜM 2: SIKLIK TABLOSU

SIKLIK TABLOSU: Bir araştırma sorusuna verilen yanıtları ve bu yanıtlardan her birini kaç kişinin verdiğini gösteren tabloya sıklık tablosu adı verilir.

Bir sınıftaki öğrencilere en sevdikleri dersin hangisi olduğu sorulduğunda, aşağıdaki yanıtlar alınmıştır.

Matematik, Fen, Beden Eğitimi, Matematik, Müzik, Matematik, Fen, Matematik, Matematik, Fen, Matematik, Müzik, Beden Eğitimi, Müzik, Matematik

Bu yanıtları sıklık tablosunda gösterelim.

 

Verilen yanıtlardan 7’sinin Matematik, 3’ünün Fen, 2’sinin Beden Eğitimi ve 3’ünün Müzik olduğunu görüyoruz. İki sütunlu bir tablonun

  • ilk sütununa, seçilen ders isimlerini ve
  • ikinci sütununa, aynı sırayla, hangi dersi kaç öğrencinin seçtiğini yazarak

bir sıklık tablosu oluşturabiliriz.

ADIM 1
Boş sıklık tablosu
İlk adımda, 2 sütunlu bir tablo oluşturuyoruz. Bu tabloya 1'i başlık ve diğer 4'ü gelen yanıtlar için olmak üzere toplam 5 satır koyuyoruz.
ADIM 2
Başlıklı sıklık tablosu
İlk satıra uygun başlıklar yazıyoruz. Bu örnekte, öğrencilere en sevdikleri ders sorulduğundan, soldaki sütunun ilk satırınaEn sevilen ders” yazabiliriz. İkinci sütunda hangi yanıtı kaç kişinin verdiğini göstereceğimizden, sağdaki sütunun ilk satırınaYanıt sayısı” yazabiliriz.
ADIM 3
Dolu sıklık tablosu
İkinci satırdan başlayarak, soldaki sütuna elde ettiğimiz yanıtları ve sağdaki sütuna bu yanıtların kaç kişi tarafından verildiğini, aynı sırayla, yazıyoruz.
 

Sıklık tablosundaki satır ve sütunların yerlerini değiştirebiliriz.

Önceki örnekte elde ettiğimiz sıklık tablosunu aşağıdaki gibi de oluşturabilirdik.

En sevilen ders Matematik Fen Beden Eğitimi Müzik
Yanıt sayısı 7 3 2 3
 

Şart olmamakla beraber, 0, 1, 2 veya A, B, C gibi kendi aralarında sıralı olan yanıtları genelde tabloya da sıralı bir şekilde yazarız. Diğer durumlarda, istediğimiz bir sıramayı kullanabiliriz.

Önceki örnekte oluşturduğumuz sıklık tablosuna dersleri hangi sırayla yerleştirdiğimizin bir önemi bulunmamaktadır. Burada önemli olan derslerin karşılarına doğru sayıları yazmamızdır. Örneğin, aynı sıklık tablosunu Fen dersini en başa yazarak aşağıdaki gibi de oluşturabilirdik.

En sevilen ders Yanıt sayısı
Fen 3
Matematik 7
Beden Eğitimi 2
Müzik 3

Bir mahalledeki 20 kişiye, günde kaç öğün yemek yedikleri sorulmuş ve aşağıdaki yanıtlar alınmıştır.

3, 3, 4, 1, 2, 3, 3, 2, 3, 3, 2, 3, 4, 3, 3, 3, 4, 3, 2, 3

Bu yanıtların sıklık tablosunu oluşturalım.

Bu soruya verilen yanıtların 1, 2, 3 veya 4 olduğunu görüyoruz. Ayrıca, hangi yanıtı kaç kişinin verdiğini sayarsak

  • 1 kişinin 1 öğün,
  • 4 kişinin 2 öğün,
  • 12 kişinin 3 öğün ve
  • 3 kişinin 4 öğün

yemek yediği sonucuna varabiliriz. Elde ettiğimiz verileri kullanarak sıklık tablosunu aşağıdaki gibi oluşturabiliriz.

Öğün sayısı Yanıt sayısı
1 1
2 4
3 12
4 3

Aşağıdaki araştırma sorularına verilen yanıtlar için sıklık tabloları oluşturun.

 

a) Bir grup öğrenciye, internette gezinmek için hangi elektronik cihazı tercih ettikleri sorulmuş ve aşağıdaki yanıtlar alınmıştır.

Bilgisayar, Cep Telefonu, Bilgisayar, Tablet, Cep Telefonu, Cep Telefonu, Cep Telefonu, Cep Telefonu, Bilgisayar, Bilgisayar, Bilgisayar, Tablet, Tablet


b) Bir spor kulübüne üye olan öğrencilere, en çok hangi spor dalını sevdikleri sorulmuş ve aşağıdaki yanıtlar alınmıştır.

Futbol, Basketbol, Futbol, Tenis, Voleybol, Futbol, Futbol, Basketbol, Masa Tenisi, Futbol, Futbol, Tenis, Futbol, Basketbol, Futbol, Futbol, Futbol, Futbol, Tenis, Futbol, Basketbol, Futbol, Futbol, Voleybol, Futbol, Futbol, Masa Tenisi, Futbol, Masa Tenisi, Futbol, Futbol, Futbol, Futbol, Tenis, Futbol, Basketbol, Futbol, Tenis, Futbol, Futbol, Futbol, Voleybol, Futbol, Basketbol, Futbol, Masa Tenisi, Futbol, Futbol, Futbol, Tenis, Masa Tenisi, Tenis, Futbol, Basketbol


c) Bir ilçede yaşayan üniversite mezunlarına, bulundukları ilçenin kütüphanesine üye olup olmadıkları sorulmuş ve aşağıdaki yanıtlar alınmıştır.

Üyeyim, Üyeyim, Üyeyim, Üyeyim, Üyeyim, Üyeyim, Üyeyim, Üyeyim, Üye değilim, Üyeyim, Üyeyim, Üyeyim, Üye değilim, Üyeyim, Üyeyim, Üyeyim, Üyeyim, Üyeyim, Üyeyim, Üyeyim, Üyeyim, Üye değilim, Üyeyim, Üyeyim, Üyeyim, Üyeyim


d) Bir gemide yolculuk yapan kişilere, akşam yemeğini hangi müzik türü eşliğinde yemek istedikleri sorulmuş ve aşağıdaki yanıtlar alınmıştır.

Halk Müziği, Jazz, Klasik Müzik, Blues, Sanat Müziği, Blues, Jazz, Blues, Sanat Müziği, Jazz, Sanat Müziği, Sanat Müziği, Halk Müziği, Jazz, Halk Müziği, Halk Müziği

Araştırma sorularından elde ettiğimiz yanıtların yanı sıra, bazı istatistik verilerini de sıklık tablosuna benzer bir tabloda gösterebiliriz.

Öğretim yıllarına göre bir okuldaki öğrenci sayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Öğretim Yılı Öğrenci Sayısı
2016-2017 324
2017-2018 345
2018-2019 412
2019-2020 433

Bir koruluktaki ağaç türleri ve bu ağaçların sayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Ağaç Türü Ağaç Sayısı
Köknar 214
Çam 85
Çınar 286
Meşe 9

→KONU ANASAYFASINA DÖN←

Veri İşleme Konusuna Git