Aşağıda, TEOG sınavlarında tam kare sayılarla ilgili çıkan soruları ve bu soruların çözümlerini bulabilirsiniz. Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü internet sitesinden alıntılanan bu sorular, her sayfada en fazla 5 soru olacak şekilde kronolojik sıralamaya göre yazılmıştır. Diğer soruları görebilmek için sonraki sayfaya geçebilirsiniz.
Aşağıdaki sayılardan hangisi, kenar uzunluğu tam sayı olmayan bir karenin alanını gösterir?
Çözüm:
Kenar uzunluğu tam sayı olan bir karenin alanı, tam karedir. Dolayısıyla, bu soruda hangi seçeneğin tam kare olmadığı sorulmaktadır.
C seçeneğindeki sayı tam kare değildir.
CEVAP: C
Alanı 81 m2 olan kare şeklindeki bir bahçenin etrafına 3 sıra dikenli tel çekilecektir. Bu bahçe için kullanılacak dikenli telin uzunluğu kaç metredir?
Çözüm:
Alanı 81 m2 olan bir karenin bir kenar uzunluğu ... metredir. Çevresi ise 4 × 9 = 36 metredir. Karenin etrafına 3 sıra tel çekileceği için toplam 3 × 36 = 108 metre tel kullanılması gerekir.
CEVAP: C
15 ile 75 arasında kaç tane tam kare sayı vardır?
Çözüm:
15 ile 75 arasındaki tam kare sayılar 16, 25, 36, 49 ve 64'tür. Verilen sayılar arasında 5 tane tam kare sayı olduğunu görüyoruz.
CEVAP: C
Şekildeki ABCD ve KLMD karelerinin alanları sırasıyla 169 cm2 ve 25 cm2dir. Buna göre, |AK| kaç santimetredir?
Çözüm:
Şekildeki |AK| uzunluğu, iç içe verilen karelerin kenar uzunlukları arasındaki farka eşittir.
Bu iki kenar uzunluğu arasındaki fark 13 – 5 = 8 cm'dir.
CEVAP: B
Babası Ali'ye ekim ayının yalnızca tam kare sayı olan günlerinde yirmişer lira harçlık vermiştir. Ali, ekim ayında toplam kaç lira harçlık almıştır?
Çözüm:
Ekim ayı 31 gündür. Bu soruyu çözebilmek için 1'den 31'e kadar olan sayılardan kaçının tam kare olduğunu bulmamız gerekir. Belirtilen aralıktaki tam kare sayılar: 1, 4, 9, 16 ve 25'tir. Ekim ayında 5 tam kare sayı olduğu için Ali 5 defa harçlık almıştır. Her gün için 20 lira harçlık aldığına göre, babasının Ali'ye verdiği toplam para, 5 × 20 = 100 liradır.
CEVAP: C